Jak radostně navařit

 

 

BUCHTA HIMALÁJE
[



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1TĚSTO: 1 prášek do pečiva,2 hrnky hladké mouky,1 hrnek cukru krupice,1 hrnek mléka,1/2..( 3/4 ) hrnku oleje,2 celá véjce,2 lžíce kakaa,citronová kůra. 2 TĚSTO: 2 tvarohy (250g),1 vanilkový cukr,1 vanilkový puding,1 hrnek cukru moučka,2 celá véjce,1hrnek mléka.

POSTUP PŘÍPRAVY

1těsto: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny ,postupně přidáváme olej a pak i ostatní ingredience.
2 těsto: opět vyšleháme vajíčka s cukrem,a přidáme ostatní...puding se sype sypký( nevařit)...toto těsto bude řídké.
Na vymaštěný a vysypaný plech dáme půl prvního těsta,na to druhé těsto tvarohové a nahoru zbytek prvního těsta.Upečeme pozvolna a pomalu.Necháme POŘÁDNĚ vychladnout.
****DOBROU CHUŤ*****

 

 

 

 

SÝROVÁ VEKA - zapečená dobrota!!!... Rychlé pro nečekanou návštěvu nebo když nevíte co k večeři
[18.10.2007]



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 veka, 3 lučiny velké, 1 zakysaná smetana, 3 PL majonézy, šunka (nemusí být), sůl, česnek, sýr na strouhání

POSTUP PŘÍPRAVY

Žádná oslava se u nás neobejde bez té vynikající dobroty....mimochodem je hrozně rychlá. Občas děláváme i k večeři.
Všechny ingredience smícháme a dáváme na veku, postrouháme sýrem. Veku dávám na pečící papír. Pečeme asi 15 minut. Nejlepší jsou ještě teplé, jsou nádherně křupavé.

 

 

 

 

Zbytky chleba !!
[2.2.2007]



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

chleba, který již není čerstvý a nechcete ho vyhodit a nemáte ho kam dát, protože králíky vám někdo ukradl :o))))))
vejce, česnek, slanina, sůl pepř, oregano, jarní cibulka, pokud nemáte tak normální, mléko.

POSTUP PŘÍPRAVY

Chleba rozdrobíme jak nejlépe umíme , zalijeme vlažným mlékem tak, aby se chleba namočil, ale ne aby v tom bylo koupaliště s chlebovou lázní pro křečky :o)))
Zkrátka aby vznikla HUSTÁ hmota, do toho přidáme prolisovaný česnek, usmaženou slaninu, vejce, sul, pepř, orestovanou cibulku, oregano, a uhňácáme kaši, která bude vypadat opravdu strašně !! Ale to je právě ono :o))
Poté smažíme placky na pánvi, je to dobra sváča nebo i večere na rychlo.

 

 

 

DOMÁCÍ KRTKŮV DORT NA PLECHU - buchta na neděli
[20.3.2009]



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

TĚSTO: 320g hladké mouky, 180g cukru, 3 vejce, 3 polévkové lžíce kakaa, 200ml oleje, 200ml mléka, 1 prášek do pečiva STRACCIATELOVÝ KRÉM: 250g tvarohu v kostce, 2 zakyslé smetany (celkem 400g), 250ml smetany ke šlehání, 100g čokolády na vaření, 1 vanilkový cukr + uvařený pudink + 4 banány PUDINK: 250ml mléka, 1 a půl balíčku vanilkového pudinku, dle chuti asi 4 polévkové lžíce cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejdříve si ze surovin uvaříme hustý pudink, klasicky dle návodu a necháme vychladnout.

Těsto:

Oddělíme si žloutky od bílků. Ze žloutků a cukru ručním šlehačem vyšleháme pěnu, do které pak po částech zašleháme olej a mléko. Potom si smícháme hladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva a též zašleháme do těsta. Nakonec vařečkou vmícháme sních z bílků. Těsto nalijeme na sádlem vymazaný a polohrubou moukou vysypaný vyšší plech (nejlépe buchťák s ušima) a dáme péct na 160°C asi na 30 minutek.

Stracciatelový krém:

V míse si ručním šlehačem vyšleháme tvaroh se zakyslýma smetanama. Potom do toho po lžících zašleháme vychladlý hustý pudink (to aby nám krém držel) a najemno nastrouhanou čokoládu na vaření + vanilkový cukr. Nakonec si vyšleháme smetanu (bez ztužovače) a zašleháme ji do krému. Pro nás byl krém sladký akorát, ale klidně dle chuti ještě můžete přisladit.



Když je těsto upečené a zchladlé, tak si navrchu nožem naznačíme okraje a pak ještě jakoby šachovnici (viz. foto). To aby se nám buchta dobře dlabala. Vezmeme lžíci a střed buchty vydlabeme. Ale pozor, ne až na dno!!! Vydlabané kousky schováme bokem do misky a jdeme si připravit stracciatelový krém. Když je krém hotový, tak si banány podélně rozkrojíme a naskládáme je na dno buchty. Na ně pak rozetřeme krém a navrch krému rozdrobíme kousky vydlabaného těsta (dala jsem jen trochu, zbytek mi totiž zbaštili chlapáci než jsem dodělala krém). A je hotovo...už jen zbývá vydržet a nechat přes noc buchtu ztuhnout v lednici nebo někde v chladnu (já měla jen na chodbě, kde se netopí).


Je fakt výborná, určo zkuste!

 

Zelňáky - rychlovka na plech, levná a mňamózní :-)
[10.7.2008]



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 hlávky zelí, hrubá mouka nebo polohrubá(hladká mouka), 2 vejce, mléko, olej, salám(podle chuti, může být i uzené nebo anglická slaninka, prostě co lednička dá), sůl, pepř,podravka, pálivá paprika

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept dělám "podle oka", proto je možné podle potřeby přidat mouku atd.. těsto by ale mělo trochu "táhnout" a nemělo by ho být moc - zelí i salám musí být dobře vidět:-))

1/2 hlávky zelí nastrouháme, přidáme salám na kostičky, 1 vrchovatý hrnek hrubé nebo polohrubé mouky(většinou dělám z polohrubé),můžeme ještě trochu zaprášit hladkou moukou, 2 vejce, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, sůl(docela dost), podravka, mletý pepř, trochu pálivé papriky.

Směs dáme na pečící papír na plech, urovnáme do placky a pečeme cca 30minut v předehřáté troubě na 180°C (používám horkovzdušnou troubu, program koláč), nakrájíme a podáváme. Když přidáte prdopeč, vykouzlíte kompaktní koláč. Na fotografii je Zleňák bez prdopeče, ten je tak trochu "na vidličku", ale chutná nám víc :o)

Je to supr večeře, takový zelný bramboráček bez smažení:-)
Dobrou chuť!

 

 

Jablečné řezy s vynikající polevou!!!
[20.2.2008]



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 vejce,200 g pískového cukru,80g tuku,nebo oleje (dala jsem olej),300g polohrubé mouky,300g nastrouhaných jablek,1prášek do pečiva,1kávová lžička skořice,nastrouhanou citronovou kůru,nasekané ořechy a rozinky namočené v rumu.Můžete dát i kandované ovoce.
POLEVA: znovu jsem použila 1 čokoládu na vaření a 1 kysanou smetanu.- ta nemá chybu.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vejce s cukrem a olejem vyšleháme ,přidáme nastrouhaná jablíčka a mouku smíchanou se skořicí a práškem do pečiva.Přisypeme ořechy,rozinky a popřípadě i kandované ovoce.
Naplníme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. A upečeme.
Rozpustíme si čokoládu a do ní zamícháme celý kelímek kysané smetany.Nemusíte se bát,jak jsem v minulém receptu psala nic se nesrazí.
Potřeme korpus a můžeme posypat ořechy,nebo kokosem.

 

 

NEPEČENÉ pudinkové kuličky
[11.12.2007]



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Žádné vejce, žádné piškoty ani tatranky... prostě bájo kuličky:-)4vanilkové pudinky, 20dkg cukr moučka, 10dkg másla, kakao, rum, kokos na obalení

POSTUP PŘÍPRAVY

Vše kromě kokosu pořádně prohňácáme prsty. Pokud by vám to hnětením povolilo natolik že by se vám to lepilo na ruce tak není nic jednoduššího než uložit na chvíli do lednice a nechat trochu vychladnout. Z této hmoty děláme kuličky které nakonec obalíme v kokosu. Pozor: puding nevaříme, skutečně používáme jen pudinkový prášek bez vaření.

Skladujte v chladu, nejlépe na balkoně. Nejsou suché.

U nás jediné cukroví které zmizí okamžitě, i návštěvy ho vyjídají jako první :-)

Pokud nemáte vanilkový pudink a kakao je možné to nahradit i jen kakaovým pudinkem

 

Buchta snů ...opravdu název sedí na 100 %. :o)))
[1.7.2008]



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 žloutků,25 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 dcl vlažné vody .........utřít

-pak přidáme 1 dcl oleje, půlku prášku do pečiva, 25 dkg polohrubé mouky, z 5 bílků sníh

POSTUP PŘÍPRAVY

Půlku těsta nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, do zbylé poloviny přidáme kakao, nalijeme na světlé těsto.
Na syrové těsto po lžících dáme uvařený horký pudink ( 1 l mléka , 2 vanilkové pudinky, cukr dle chuti, já dávám 2 lžíce krystalu).
Upečeme a na horké dáme 2 zakysané smetany, pěkně lžící rozetřeme a posypeme grankem a dáme vychladit........přeji dobrou chuť ...........u nás se po téhle buchtě vždycky jenom zapráší....je prostě

 

 

Luxusní jahodové řezy
[1.3.2009]



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Zákusek pro ty, kdo mají rádi jemné osvěžující moučníky, nepřeslazené a rozplývající se na jazyku. Lze dělat s jakýmkoliv ovocem.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: 5 vajec, 20 dkg cukru krupice, 100 ml vody, 100 ml oleje, 25 dkg polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva. Žloutky ušlehat s cukrem do pěny, přidat olej, vodu, mouku s práškem, nakonec ručně vmíchat sníh z bílků. Těsto nalít na vyšší plech 30 x 40 cm, vyložený pečícím papírem a upéct v předehřáté troubě na 180°C 15 – 20 minut... ..Na vychladlý piškot naskládat jakékoliv ovoce z kompotu nebo mražené (já krájela polozmrzlé jahody).…..Krém: 1 l mléka, 3 vanilkové pudinky, 1 vanilkový cukr a 4 PL cukru uvařit, do horkého pudinku vmíchat asi tak 1 lžíci másla, do vychladlého vmíchat 2 zakysané smetany, trochu moučkového cukru a šlehačem vyšlehat.....Na piškot s ovocem natřít krém a nahoru vyšlehat 2 šlehačky se ztužovačem, posypat strouhanou čokoládou......Doporučuji udělat večer a nechat do rána krásně zaležet v ledničce. Potom je to skutečná delikatesa.

 

Nebezpečně dobrý jablečník
[5.10.2008]



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 vejce, 100 g cukr moučka,1 vanilkový cukr, 6 lžic vlažné vody, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva 750 g nastrouhaných jablek, 2 vanilkové cukry, mletá skořice 3 vanilkové pudinky, 500 ml mléka, 2 zakysané smetany ( celkem 500 g) Recept je ze slovenského MMB od paní Silvia K. (silviakov) ID 45553 http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=7118

POSTUP PŘÍPRAVY

Plech vyložíme alobalem, nasypeme vanilkový cukr, skořici, nastrouhaná jablka a zalijeme těstem a dáme péci na 220C do trouby
těsto - ušleháme vejce s cukrem, přidáme vlažnou vodu a nakonec mouku s práškem do pečiva.
Těsto není moc vysoké příště udělám těeto z 1,5 dávky a 1Kg jablek
Po upečení plech obrátíme a jablka jsou nahoře potřeme náplní s pudinku
náplň - uvaříme 3 pudinky v 500 ml mléka, necháme mírně vychladnout a do mírně teplého zašleháme zakysanou šlehačku, upravíme nastrouhanou čokoládou.

 

Obložený, zapečený chlebík, děsná bašta !!!
[28.5.2009]



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 bochník chleba (já použila 1/2 Šumavy), máslo (asi tak 125g), 4 stroužky česneku, sůl, pepř, salámek ( je jedno jestli měkký a nebo suchý), tvrdý sýr, vajíčko, cibule a zelenina podle chuti (já používám rajčata a papriku)

POSTUP PŘÍPRAVY

Chléb rozdělte na tenké plátky, asi tak 1,5cm, co nejvíc dolů, ale chlebík neproříznout, musí zůstat pohromadě. Na másle orestujte česnek a přidejte sůl, pepř a poté nechte vychladnout. Když máslo s česnekem vychladne, potřete z obou stran všechny krajíce. Poté mezi krajíce naskládejte vše co máte připravené a co Vám šmakuje. Sýr můžete dát na plátky, já ho vždy nastrouhám a smíchám s vajíčkem, máme to tak radši, sýr se tahle všude lépe dostane a nádherně se vypeče, vajíčko podle množství sýru, někdy dám i dvě (ale také nemusí být vůbec). Povrch chlebíku potřu ještě směsí másla s česnekem.
Poté chlebík zabalíme do alobalu, dáme na plech a šup s ním do trouby. Pečeme tak na 200 asi 20 minut, poté chlebík rozbalíme a ještě dopečeme (asi tak 10 minut), musí mít křupavou kůrku.
Po upečení rozřezejte na plátky.
Je to opravdová bašta a hlavně tam můžete dát téměř cokoliv a dělat ho pokaždé jinak a plátky můžete přizpůsobit chuti všech členů rodinky.
Přejeme dobrou chuť.

 

mokrá hrnková bábovka
[9.3.2008]



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1hr cukru krystal, 2 hr polohrubé mouky, 1 vanilkový pudink, 1 prdopeč, 1 vanilkový cukr,2 vajíčka, 3/4hr oleje, 1 hr mléka, 1 tvaroh 250g (když není dávám i jogurt-1 kelímek, klidně i ochucený, ale pak už nedávám kakao), kakao, hrozinky......co kdo má v bábovce rád

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misky si dáme nejdřív vše co je suché a promícháme, pak přidáme rozinky, mléko, vejce, olej, tvaroh (používám odtučněný). Promícháme a nalejeme 3/4 těsta do vymaštěné, strouhankou vysypané formy. 1/3 těsta si obarvíme kakaem( kdo nemá rád kakao nemusí) a dolijeme do formy. pečeme při 150-180( záleží na troubě, každá peče jinak) asi tak 40 minut, pokaždé ji peču jinak dlouho, záleží na tom tvarohu. nejlíp je zkusit to špejlí :-)))) 100% není suchá :-)))))

 

 

Pohádkový makový koláč - velice jednoduchý, výborný a nekynutý!!
[5.4.2008]



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

TĚSTO : 270g polohr.mouky+Prdopeč., 5 lžic oleje, 5 lžic mléka,větší půl tvarohu z vaničky, 3 lžíce cukru, špetka soli
NÁDIVKA : 200g mletého máku, 4 lžíce cukru + 1 vanilkový cukr, 3 dcl mléka, 25g másla, vajíčko, lžíce škrobu nebo vanilkového pudingu, citronová kúra
DROBENKA : 200g polohrubé mouky, 150g másla(hery), 150g cukru moučka

POSTUP PŘÍPRAVY

Podle obrázků..... tento koláč je náš velice oblíbený, hlavně kluci ho mají nejraději na snídani k bílé kávě, my pak odpoledne ke kafíčku :-) je to taková česká klasika, kterou všichni milovníci máku ocení....a zvládne ho každá kuchařinka a malá změna od bohatých zákusku není na škodu :-)