Jak radostně navařit
BUCHTA HIMALÁJE
[
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1TĚSTO: 1 prášek do pečiva,2 hrnky hladké mouky,1 hrnek cukru krupice,1 hrnek
mléka,1/2..( 3/4 ) hrnku oleje,2 celá véjce,2 lžíce kakaa,citronová kůra. 2
TĚSTO: 2 tvarohy (250g),1 vanilkový cukr,1 vanilkový puding,1 hrnek cukru
moučka,2 celá véjce,1hrnek mléka.
POSTUP PŘÍPRAVY
1těsto: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny ,postupně přidáváme olej a pak i
ostatní ingredience.
2 těsto: opět vyšleháme vajíčka s cukrem,a přidáme ostatní...puding se sype
sypký( nevařit)...toto těsto bude řídké.
Na vymaštěný a vysypaný plech dáme půl prvního těsta,na to druhé těsto
tvarohové a nahoru zbytek prvního těsta.Upečeme pozvolna a pomalu.Necháme
POŘÁDNĚ vychladnout.
****DOBROU CHUŤ*****
SÝROVÁ VEKA - zapečená dobrota!!!... Rychlé
pro nečekanou návštěvu nebo když nevíte co k večeři
[18.10.2007]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 veka, 3 lučiny velké, 1 zakysaná smetana, 3 PL majonézy, šunka (nemusí být),
sůl, česnek, sýr na strouhání
POSTUP PŘÍPRAVY
Žádná oslava se u nás neobejde bez té vynikající dobroty....mimochodem je
hrozně rychlá. Občas děláváme i k večeři.
Všechny ingredience smícháme a dáváme na veku, postrouháme sýrem. Veku dávám na
pečící papír. Pečeme asi 15 minut. Nejlepší jsou ještě teplé, jsou nádherně
křupavé.
Zbytky chleba !!
[2.2.2007]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
chleba, který již není čerstvý a nechcete ho vyhodit a nemáte ho kam dát, protože
králíky vám někdo ukradl :o))))))
vejce, česnek, slanina, sůl pepř, oregano, jarní cibulka, pokud nemáte tak normální,
mléko.
POSTUP PŘÍPRAVY
Chleba rozdrobíme jak nejlépe umíme , zalijeme vlažným mlékem tak, aby se
chleba namočil, ale ne aby v tom bylo koupaliště s chlebovou lázní pro křečky
:o)))
Zkrátka aby vznikla HUSTÁ hmota, do toho přidáme prolisovaný česnek, usmaženou
slaninu, vejce, sul, pepř, orestovanou cibulku, oregano, a uhňácáme kaši, která
bude vypadat opravdu strašně !! Ale to je právě ono :o))
Poté smažíme placky na pánvi, je to dobra sváča nebo i večere na rychlo.
DOMÁCÍ KRTKŮV DORT NA PLECHU - buchta na
neděli
[20.3.2009]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
TĚSTO: 320g hladké mouky, 180g cukru, 3 vejce, 3 polévkové lžíce kakaa, 200ml
oleje, 200ml mléka, 1 prášek do pečiva STRACCIATELOVÝ KRÉM: 250g tvarohu v
kostce, 2 zakyslé smetany (celkem 400g), 250ml smetany ke šlehání, 100g
čokolády na vaření, 1 vanilkový cukr + uvařený pudink + 4 banány PUDINK: 250ml
mléka, 1 a půl balíčku vanilkového pudinku, dle chuti asi 4 polévkové lžíce
cukru
POSTUP PŘÍPRAVY
Nejdříve si ze surovin uvaříme hustý pudink, klasicky dle návodu a necháme
vychladnout.
Těsto:
Oddělíme si žloutky od bílků. Ze žloutků a cukru ručním šlehačem vyšleháme
pěnu, do které pak po částech zašleháme olej a mléko. Potom si smícháme hladkou
mouku s kakaem a práškem do pečiva a též zašleháme do těsta. Nakonec vařečkou
vmícháme sních z bílků. Těsto nalijeme na sádlem vymazaný a polohrubou moukou
vysypaný vyšší plech (nejlépe buchťák s ušima) a dáme péct na 160°C asi na 30
minutek.
Stracciatelový krém:
V míse si ručním šlehačem vyšleháme tvaroh se zakyslýma smetanama. Potom do
toho po lžících zašleháme vychladlý hustý pudink (to aby nám krém držel) a
najemno nastrouhanou čokoládu na vaření + vanilkový cukr. Nakonec si vyšleháme
smetanu (bez ztužovače) a zašleháme ji do krému. Pro nás byl krém sladký
akorát, ale klidně dle chuti ještě můžete přisladit.
Když je těsto upečené a zchladlé, tak si navrchu nožem naznačíme okraje a pak
ještě jakoby šachovnici (viz. foto). To aby se nám buchta dobře dlabala.
Vezmeme lžíci a střed buchty vydlabeme. Ale pozor, ne až na dno!!! Vydlabané
kousky schováme bokem do misky a jdeme si připravit stracciatelový krém. Když
je krém hotový, tak si banány podélně rozkrojíme a naskládáme je na dno buchty.
Na ně pak rozetřeme krém a navrch krému rozdrobíme kousky vydlabaného těsta
(dala jsem jen trochu, zbytek mi totiž zbaštili chlapáci než jsem dodělala
krém). A je hotovo...už jen zbývá vydržet a nechat přes noc buchtu ztuhnout v
lednici nebo někde v chladnu (já měla jen na chodbě, kde se netopí).
Je fakt výborná, určo zkuste!
Zelňáky - rychlovka na plech, levná a mňamózní
:-)
[10.7.2008]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 hlávky zelí, hrubá mouka nebo polohrubá(hladká mouka), 2 vejce, mléko,
olej, salám(podle chuti, může být i uzené nebo anglická slaninka, prostě co
lednička dá), sůl, pepř,podravka, pálivá paprika
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento recept dělám "podle oka", proto je možné podle potřeby přidat
mouku atd.. těsto by ale mělo trochu "táhnout" a nemělo by ho být moc
- zelí i salám musí být dobře vidět:-))
1/2 hlávky zelí nastrouháme, přidáme salám na kostičky, 1 vrchovatý hrnek hrubé
nebo polohrubé mouky(většinou dělám z polohrubé),můžeme ještě trochu zaprášit
hladkou moukou, 2 vejce, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, sůl(docela dost),
podravka, mletý pepř, trochu pálivé papriky.
Směs dáme na pečící papír na plech, urovnáme do placky a pečeme cca 30minut v
předehřáté troubě na 180°C (používám horkovzdušnou troubu, program koláč),
nakrájíme a podáváme. Když přidáte prdopeč, vykouzlíte kompaktní koláč. Na
fotografii je Zleňák bez prdopeče, ten je tak trochu "na vidličku", ale
chutná nám víc :o)
Je to supr večeře, takový zelný bramboráček bez smažení:-)
Dobrou chuť!
Jablečné řezy s vynikající polevou!!!
[20.2.2008]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 vejce,200 g pískového cukru,80g tuku,nebo oleje (dala jsem olej),300g
polohrubé mouky,300g nastrouhaných jablek,1prášek do pečiva,1kávová lžička
skořice,nastrouhanou citronovou kůru,nasekané ořechy a rozinky namočené v
rumu.Můžete dát i kandované ovoce.
POLEVA: znovu jsem použila 1 čokoládu na vaření a 1 kysanou smetanu.- ta nemá
chybu.
POSTUP PŘÍPRAVY
Vejce s cukrem a olejem vyšleháme ,přidáme nastrouhaná jablíčka a mouku
smíchanou se skořicí a práškem do pečiva.Přisypeme ořechy,rozinky a popřípadě i
kandované ovoce.
Naplníme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. A upečeme.
Rozpustíme si čokoládu a do ní zamícháme celý kelímek kysané smetany.Nemusíte
se bát,jak jsem v minulém receptu psala nic se nesrazí.
Potřeme korpus a můžeme posypat ořechy,nebo kokosem.
NEPEČENÉ pudinkové kuličky
[11.12.2007]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Žádné vejce, žádné piškoty ani tatranky... prostě bájo kuličky:-)4vanilkové
pudinky, 20dkg cukr moučka, 10dkg másla, kakao, rum, kokos na obalení
POSTUP PŘÍPRAVY
Vše kromě kokosu pořádně prohňácáme prsty. Pokud by vám to hnětením povolilo
natolik že by se vám to lepilo na ruce tak není nic jednoduššího než uložit na
chvíli do lednice a nechat trochu vychladnout. Z této hmoty děláme kuličky
které nakonec obalíme v kokosu. Pozor: puding nevaříme, skutečně používáme jen
pudinkový prášek bez vaření.
Skladujte v chladu, nejlépe na balkoně. Nejsou suché.
U nás jediné cukroví které zmizí okamžitě, i návštěvy ho vyjídají jako první
:-)
Pokud nemáte vanilkový pudink a kakao je možné to nahradit i jen kakaovým
pudinkem
Buchta snů ...opravdu název sedí na 100 %.
:o)))
[1.7.2008]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
5 žloutků,25 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 dcl vlažné vody .........utřít
-pak přidáme 1 dcl oleje, půlku prášku do pečiva, 25 dkg polohrubé mouky, z 5
bílků sníh
POSTUP PŘÍPRAVY
Půlku těsta nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, do zbylé poloviny přidáme
kakao, nalijeme na světlé těsto.
Na syrové těsto po lžících dáme uvařený horký pudink ( 1 l mléka , 2 vanilkové
pudinky, cukr dle chuti, já dávám 2 lžíce krystalu).
Upečeme a na horké dáme 2 zakysané smetany, pěkně lžící rozetřeme a posypeme
grankem a dáme vychladit........přeji dobrou chuť ...........u nás se po téhle
buchtě vždycky jenom zapráší....je prostě
Luxusní jahodové řezy
[1.3.2009]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Zákusek pro ty, kdo mají rádi jemné osvěžující moučníky, nepřeslazené a
rozplývající se na jazyku. Lze dělat s jakýmkoliv ovocem.
POSTUP PŘÍPRAVY
Těsto: 5 vajec, 20 dkg cukru krupice, 100 ml vody, 100 ml oleje, 25 dkg
polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva. Žloutky ušlehat s cukrem do pěny,
přidat olej, vodu, mouku s práškem, nakonec ručně vmíchat sníh z bílků. Těsto
nalít na vyšší plech 30 x 40 cm, vyložený pečícím papírem a upéct v předehřáté
troubě na 180°C 15 – 20 minut... ..Na vychladlý piškot naskládat jakékoliv
ovoce z kompotu nebo mražené (já krájela polozmrzlé jahody).…..Krém: 1 l mléka,
3 vanilkové pudinky, 1 vanilkový cukr a 4 PL cukru uvařit, do horkého pudinku
vmíchat asi tak 1 lžíci másla, do vychladlého vmíchat 2 zakysané smetany,
trochu moučkového cukru a šlehačem vyšlehat.....Na piškot s ovocem natřít krém
a nahoru vyšlehat 2 šlehačky se ztužovačem, posypat strouhanou
čokoládou......Doporučuji udělat večer a nechat do rána krásně zaležet v
ledničce. Potom je to skutečná delikatesa.
Nebezpečně dobrý jablečník
[5.10.2008]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 vejce, 100 g cukr moučka,1 vanilkový cukr, 6 lžic vlažné vody, 200 g
polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva 750 g nastrouhaných jablek, 2 vanilkové
cukry, mletá skořice 3 vanilkové pudinky, 500 ml mléka, 2 zakysané smetany (
celkem 500 g) Recept je ze slovenského MMB od paní Silvia K. (silviakov) ID
45553 http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=7118
POSTUP PŘÍPRAVY
Plech vyložíme alobalem, nasypeme vanilkový cukr, skořici, nastrouhaná jablka a
zalijeme těstem a dáme péci na 220C do trouby
těsto - ušleháme vejce s cukrem, přidáme vlažnou vodu a nakonec mouku s práškem
do pečiva.
Těsto není moc vysoké příště udělám těeto z 1,5 dávky a 1Kg jablek
Po upečení plech obrátíme a jablka jsou nahoře potřeme náplní s pudinku
náplň - uvaříme 3 pudinky v 500 ml mléka, necháme mírně vychladnout a do mírně
teplého zašleháme zakysanou šlehačku, upravíme nastrouhanou čokoládou.
Obložený, zapečený chlebík, děsná bašta !!!
[28.5.2009]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 bochník chleba (já použila 1/2 Šumavy), máslo (asi tak 125g), 4 stroužky
česneku, sůl, pepř, salámek ( je jedno jestli měkký a nebo suchý), tvrdý sýr,
vajíčko, cibule a zelenina podle chuti (já používám rajčata a papriku)
POSTUP PŘÍPRAVY
Chléb rozdělte na tenké plátky, asi tak 1,5cm, co nejvíc dolů, ale chlebík
neproříznout, musí zůstat pohromadě. Na másle orestujte česnek a přidejte sůl,
pepř a poté nechte vychladnout. Když máslo s česnekem vychladne, potřete z obou
stran všechny krajíce. Poté mezi krajíce naskládejte vše co máte připravené a
co Vám šmakuje. Sýr můžete dát na plátky, já ho vždy nastrouhám a smíchám s
vajíčkem, máme to tak radši, sýr se tahle všude lépe dostane a nádherně se
vypeče, vajíčko podle množství sýru, někdy dám i dvě (ale také nemusí být
vůbec). Povrch chlebíku potřu ještě směsí másla s česnekem.
Poté chlebík zabalíme do alobalu, dáme na plech a šup s ním do trouby. Pečeme
tak na 200 asi 20 minut, poté chlebík rozbalíme a ještě dopečeme (asi tak 10
minut), musí mít křupavou kůrku.
Po upečení rozřezejte na plátky.
Je to opravdová bašta a hlavně tam můžete dát téměř cokoliv a dělat ho pokaždé
jinak a plátky můžete přizpůsobit chuti všech členů rodinky.
Přejeme dobrou chuť.
mokrá hrnková bábovka
[9.3.2008]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1hr cukru krystal, 2 hr polohrubé mouky, 1 vanilkový pudink, 1 prdopeč, 1
vanilkový cukr,2 vajíčka, 3/4hr oleje, 1 hr mléka, 1 tvaroh 250g (když není
dávám i jogurt-1 kelímek, klidně i ochucený, ale pak už nedávám kakao), kakao,
hrozinky......co kdo má v bábovce rád
POSTUP PŘÍPRAVY
Do misky si dáme nejdřív vše co je suché a promícháme, pak přidáme rozinky,
mléko, vejce, olej, tvaroh (používám odtučněný). Promícháme a nalejeme 3/4
těsta do vymaštěné, strouhankou vysypané formy. 1/3 těsta si obarvíme kakaem(
kdo nemá rád kakao nemusí) a dolijeme do formy. pečeme při 150-180( záleží na
troubě, každá peče jinak) asi tak 40 minut, pokaždé ji peču jinak dlouho,
záleží na tom tvarohu. nejlíp je zkusit to špejlí :-)))) 100% není suchá
:-)))))
Pohádkový makový koláč - velice jednoduchý,
výborný a nekynutý!!
[5.4.2008]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
TĚSTO : 270g polohr.mouky+Prdopeč., 5 lžic oleje, 5 lžic mléka,větší půl
tvarohu z vaničky, 3 lžíce cukru, špetka soli
NÁDIVKA : 200g mletého máku, 4 lžíce cukru + 1 vanilkový cukr, 3 dcl mléka, 25g
másla, vajíčko, lžíce škrobu nebo vanilkového pudingu, citronová kúra
DROBENKA : 200g polohrubé mouky, 150g másla(hery), 150g cukru moučka
POSTUP PŘÍPRAVY
Podle obrázků..... tento koláč je náš velice oblíbený, hlavně kluci ho mají
nejraději na snídani k bílé kávě, my pak odpoledne ke kafíčku :-) je to taková
česká klasika, kterou všichni milovníci máku ocení....a zvládne ho každá
kuchařinka a malá změna od bohatých zákusku není na škodu :-)